Voiko vanhempi vaikuttaa lapsen liikunnallisuuteen?

Meillä vanhemmilla on iso vastuu lasten riittävästä liikkumisesta. Tärkeintä olisi luoda lapselle liikunnasta positiivinen, hyvä kokemus. Sallia, ettei lapsi tykkää kaikista liikuntamuodoista. Kehua ja kannustaa, tehdä yhdessä.

Vanhemman oma suhde liikuntaan vaikuttaa paljon siihen, miten kannustamme ja kasvatamme lapsiamme liikunnan pariin. On tutkittu, että vanhempien liikuntatottumukset näkyvät lasten liikunta-aktiivisuudessa jopa 46- vuotiaaksi asti.

Omat vanhempani eivät ole erityisen liikunnallisia, mutta mummuni on. Mummu käy säännöllisesti jumpalla ja avannossa, harrasti tanssia kun olimme lapsia. Mummu onkin minulle yksi innoittajista liikkumaan. Lapsena kävimme isovanhempien kanssa paljon luistelemassa meren jäällä ja hiihdimme pitkin peltoja talvisin ja kesäisin käytiin paljon uimassa. Yökylässä ollessamme leivottiin paljon, ja illalla ennen nukkumaanmenoa vielä jumpattiin.

Lasten liikuntataidot, liikkuvuus ja liikehallinta kehittyvät ensimmäisen kymmenen elinvuoden aikana. Erityisesti päiväkoti-ikäisenä ja alakoulun alussa on tärkeää, että lapsi liikkuu monipuolisesti ja hänelle kertyy eri tavoin haastavaa päivittäistä fyysistä aktiivisuutta. Liikunnan on hyvä olla monipuolista. Kun puhutaan päiväkoti-, ja alakouluikäisten liikunnasta puhutaan kiipeilystä, hypyistä ,pallopeleistä ja leikeistä. Liikunta on tärkeä osa lapsen kehitystä, fyysisellä ja psyykkisellä osa-alueella. Liikunta kehittää mm. lapsen motorisia taitoja, tasapainoa ja vuorovaikutustaitoja.

Liikuntasuositukset
  • alle 8- vuotiaille vähintään kolme tuntia päivässä, kevyt liikunta, reipas ulkoilu , vauhdikas fyysinen aktiivisuus
  • kouluikäisille 8-18 vuotiaille vähintään kaksi tuntia päivässä monipuolisesti erilaisissa ympäristöissä ikään sopivalla tavalla

Persoonallisuus määrittää paljon, mistä lajista kiinnostumme. Harrastustaustaa minulta löytyy kilpatanssista ja pesäpallosta. Parasta pienenä oli, kun vanhemmat lähtivät asioille ja sai jäädä yksin kotiin tanssimaan ja laulamaan Kaija Koon ja Mr.presidentin tahdissa. Meillä poika tykkää paljon musiikista ja kädentaidoista. Viime talvena hän aloitti Turun tanssioppilaitoksella break-tanssin ja se onkin ollut mieluista. En ole huolissani hänen liikkumisestaan, vaikka hän ei vielä harrasta säännöllisesti ympäri vuoden. Hän on aina valmis juoksukilpailuun kanssani ja puistossa on ensimmäisenä kiipeilytelineellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *